InoCloud vsádza na energetickú efektivitu dátových centier

16th February 2021

InoCloud vznikol v roku 2020 a sústredí sa na výstavbu a úpravu dátových centier na báze technológie Tachyum. – Cieľom…

InoCloud vznikol v roku 2020 a sústredí sa na výstavbu a úpravu dátových centier na báze technológie Tachyum.

– Cieľom InoCloudu je inovovať globálny trh cloudových riešení. Okrem revolučnej technológie prinesie aj kompletné softvérové zabezpečenie pre dátové centrá budúcnosti s univerzálnym využitím.
– Tieto dátové centrá nebudú ponúkať iba prelomový výpočtový výkon, ale tiež ušetria veľké množstvo energie.
– Výsledkom tak bude napríklad lacnejšia dostupnosť umelej inteligencie, pričom bude zároveň aj trvalo udržateľná z pohľadu emisií.

Nové výzvy si žiadajú nové a prelomové riešenia. Platí to aj pre problém, ktorý začína byť čoraz vypuklejší v súvislosti s dátovými centrami. IPM Group preto predstavuje InoCloud, svoj nový projekt v spolupráci s mikročipovou slovensko-americkou spoločnosťou Tachyum.

Spoluzakladateľ InoCloud a managing partner IPM Group Adrian Vyčítal poukazuje na to, že očakávaná explózia veľkých dát, internetu vecí (IoT), 5G sietí a miliárd sieťových zariadení svojimi nárokmi prekonajú súčasné kapacity dátových centier z pohľadu elektrickej energie a vytlačia z trhu všetkých, ktorí nebudú tomuto trendu stíhať.
„Pri ročnom náraste požadovaných kapacít o 15 % budú cloud systémy spotrebovávať v roku 2025 20 % celkovej svetovej spotreby elektriny. V roku 2040, pokiaľ sa niečo nezmení, by to bolo až 40 %, čo je neudržateľný rast. Tento trend má však už dnes viditeľné dopady v podobe rastúceho množstva emisií CO2 v atmosfére, nakoľko pri každom veľkom datacentre je potrebné postaviť vlastnú elektráreň. Okrem ponuky najmodernejších kolokačných zariadení svojim zákazníkom má InoCloud tiež vynikajúcu pozíciu na poskytovanie inovatívnych cloudových riešení, výpočtového výkonu a špičkového prevedenia vo vyššie spomenutých rýchlo rastúcich segmentoch – umelej inteligencie, superpočítačov a veľkých dát. Rovnako máme ambíciu ponúkať digitálne inovácie pre využitie v priemysle.“

Vďaka partnerstvu so spoločnosťou Tachyum bude InoCloud poháňať servery vo svojich dátových centrách v Európe a neskôr aj vo svete čipom Prodigy. Pôjde o vysoko efektívny vlajkový procesor pre dátové centrá. Ten dodá mimoriadne nákladovo efektívne výpočtové riešenia pre firemných klientov a vládne subjekty v rôznych trhoch a priemyselných odvetviach.
InoCloud je tiež jedným z členov konzorcia I4DI – Innovations for Digital Infrastructure. Toto združenie vyvíja európske riešenia pre digitálnu infraštruktúru so spoluzakladajúcimi spoločnostiam PosAm, Towercom, IPM Group a Tachyum. Ďalší pristupujúci partneri sú svetový gigant Seagate alebo slovenský VNET a spoločnosť Sylex. I4DI už tvorí partnerstvo so Slovenskou akadémiou vied (SAV) a Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v rámci Národného superpočítačového centra (National Supercomputing Centre – NSCC).

„Kde iní vidia problém, my vidíme príležitosť. Preto chceme investovať energiu do výstavby nových dátových centier a úpravy už existujúcich centier čipmi Prodigy. Tiež máme v pláne spolupracovať pri vybudovaní superpočítača svetových parametrov na Slovensku za zlomok nákladov, ktoré by to stálo so súčasnou technológiou. Vznikne tak technologický klaster pre SAV, univerzity a technologické firmy nielen zo Slovenska, ale prilákame tak aj mozgy zo sveta,“ dopĺňa Adrian Vyčítal, ktorý je zároveň prezidentom I4DI konzorcia.
Univerzálny procesor Prodigy ponúkne až 4x lepší pomer výkonu a ceny ako etablované konkurenčné spoločnosti a dokáže vzhľadom na univerzálnosť technológie popri ukladaní dát poskytnúť aj robustný výkon pre umelú inteligenciu (AI) a vysokovýkonné výpočty (HPC). To všetko pri 10-násobne nižšej spotrebe energie než aktuálne dostupná akákoľvek technológia.
Univerzálnosť čipovej technológie Prodigy tiež umožňuje jej úplnú kompatibilitu s prevažujúcim kódom pre serverové rozvádzače napájajúce dátové centrá a zaručuje jej široké použitie na serverovom trhu na celom svete.

Adrian Vyčítal zdôrazňuje, že čip Prodigy od Tachyum, pri ktorého zrode stálo IPM Group, ponúkne zásadnú redukciu spotreby energie a hlavne univerzálnosť. „Vďaka nej budú môcť dátové centrá využívať svoju plnú kapacitu, pretože v rôznych časoch budú môcť plniť rôzne úlohy a záťaže a to všetko s využitím jednej platformy. To je totiž nedostatkom technológie používanej v súčasnosti – čipy sú špecificky navrhnuté na rôzne úlohy. Preto je bežné, že zariadenia v potrebnej infraštruktúre za viac ako 350 miliárd dolárov nie sú naplno využité aj viac ako 50 % času. Naše technológie umožnia využiť tento nesmierny výpočtový potenciál potrebný na ďalšiu digitalizáciu sveta v podstate bez dodatočných investícií“

Hardvérové schopnosti a univerzálnosť združeného softvérového balíka sa tak premietnu do pomeru ceny a výkonu, ktorý v súčasnosti na trhu nie je k dispozícii.

Get latest company news
and portfolio insights

Subscribe to our newsletter and get latest company news and portfolio insights.